Автор Ян Крике, Asia Times Западът говори за война на все

...
Автор Ян Крике, Asia Times Западът говори за война на все
Коментари Харесай

Asia Times: Битката на Запада срещу прилива на историята

Автор Ян Крике, Asia Times

 

Западът приказва за война на все по-висок глас. Германският министър на защитата разгласи този месец, че Германия би трябвало да възвърне армията си, същото направи и неговият английски сътрудник.

В началото на войната в Украйна преди две години западните медии описваха съветската войска като безнадеждно неефективна, остаряла и корумпирана. Но през последните седмици Русия се трансформира в непосредствена заплаха, която постанова превъоръжаването на Европа.

От другата срана на света виждаме сходна промяна. През 1972 година Западът се причисли към политика за обединен Китай. Миналата година високопоставени държавни чиновници направиха необятно отразена аудиенция в Тайван в поддръжка на „ продемократичните сили “.

Преди това, през 2020 година, Конгресът на Съединени американски щати одобри Закона за автономност на Хонгконг, който наложи наказания на длъжностни лица и организации в Хонгконг и континентален Китай, които нарушават „ автономията на Хонгконг “.

Западът, несъмнено, има 500 годишна история на намесите си в страни, намиращи се надалеч от неговите граници. И въпреки към този момент да няма физически надзор над света, той към момента има финансов надзор, с помощта на системата на американския $ и SWIFT – световната клирингова къща за интернационалните финансови транзакции.

Доларът е към момента интернационалната lingua franca. Това изяснява за какво всичко, от петрол и злато, до биткойн, се прави оценка в долари.

Сега Западът се пробва да откри законни способи да конфискува съветските 300 милиарда $, които са заключени в доларовата система. Ако това бъде направено, то ще повреди трайно репутацията на Запада като безпристрастен страж на финансовата система и може да усили скоростта на към този момент протичащия се развой на дедоларизация, само че западният политически и финансов хайлайф сподели, че е подготвен да заложи всичко, с цел да подчини Русия.

Демонизиране на Русия

Превръщането на Русия във зложелател беше незабравим случай на препрограмиране на западното публично мнение.

Още през 90-те години Русия и Западът вложиха милиарди в търсенето на петрол в Русия и в газопроводи, които да придвижват петрол към десетки европейски страни. Смята се, че евтината съветска сила е добавила трилиони долари към немския Брутният вътрешен продукт.

Икономическата интеграция на Европейски Съюз и Русия беше обстановка на взаимна полза като по учебник – с изключение на за атлантиците и пазителите на доларовата система от Уолстрийт.

Поради това и експанзията на Организацията на Северно-атлантическия контракт, предрешена като разпространение на независимост и народна власт, е модерната версия на Теглото на белия човек от времето на колониализма.

Руснаците начертаха алена линия при Украйна. Те познават историята си. Те изгубиха 20 милиона души във Втората международна война, тъй като Адолф Хитлер искаше съветския петрол, откакто Англия наложи нефтена обсада на Германия. Това е остарял империалистки трик: Направете провокация и реагирайте с отвращение, в случай че тя провокира реакция. НАТО натисна и Русия реагира.

След като Украйна не съумя да удържи съветската войска след провалената лятна атака през 2023 година, Западът ребрандира Русия като агресор, който съставлява опасност за Европа. Русия се издигна от треторазрядна страна (по думите на един починал американски сенатор „ бензиностанция, маскирана като страна “) до екзистенциална опасност.

Няма значение, че Русия има население, което е една четвърт от Европа и Брутният вътрешен продукт равно на испанския Брутният вътрешен продукт. Да не загатваме нейния Lebensraum, който е по-голям от на всяка друга страна в света. Гъстотата на популацията в Русия е 8,46 души на квадратен километър; в Германия и по-голямата част от Централна Европа тя е повече от 230 хиляди души на квадратен километър.

Германия е не запомнила научените през 20 век уроци. Сега тя възнамерява да усили годишните си военни разноски и да задели специфичен фонд от 100 милиарда за модернизиране на немската войска. Няма значение, че процентът на беднотия в Германия се приближава до 20% и че близо 10 милиона германци са тъврде небогати, с цел да се хранят пълноценно даже на всеки два дни.

Театърът на парадокса доближи кулминационната точка си, когато „ зелената “ външна министърка на Германия Аналена Бербок съобщи: „ Аз дадох обещание на хората в Украйна, че ние сме с вас, до момента в който имате потребност от нас, и желая да го извърша. Без значение какво мислят моите немски гласоподаватели, аз желая да извърша обещанието си пред народа на Украйна. “

В крайник с Германия, Обединеното Кралство също възнамерява превъоръжаване. Миналия месец английският военачалник сър Патрик Сандърс съобщи, че заплахата, която съставлява Русия, изисква Еввропа да застане на бойна нога. Няма значение, че Обединеното Кралство има нарастване на смъртността с 5 хиляди души през последната зима, дължащо се частично на високите цени на силата, и че 4,2 милиона деца и 2,1 милиона пенсионери живеят в беднотия.

Повратна точка

Когато стана ясно, че и Китай, и Индия отхвърлят да се преценяват със западния режим на наказания, натрапен на Русия, Глобалният Юг разбра, че геополитическата карта се е трансформирала. Около 20 страни, множеството от които някогашни европейски колонии, аплайваха за участие в БРИКС. Когато нигерската войска смъкна своя президент-франкофил, протестиращи обкръжиха нигерския парламент и френското посолство, носейки про-Путин лозунги.

Франция заплаши да се намеси, само че когато прилежащите на Нигер Буркина Фасо и Мали оповестиха, че западна намеса в Нигер ще бъде обсъждана като оповестяване на война и против тях, французите схванаха, че остарялата империалистка игра е свършила. Френското завещание от 100 годишно (нео) колониално владичество над Нигер: 30% от френската електрическа сила се зарежда от нигерски уран, до момента в който 85% от народа на Нигер нямат достъп до електричество.

Изкушаващо е да припишем пагубната политика на Запада на неналичието на съзнание, или на убеждението, че светът вижда Запада по този начин, както Западът вижда себе си. По-мрачната доктрина, която прави обиколки из обществените медии, е, че Западът подклажда спорове с Русия и Китай, с цел да прикрие нестабилното положение на доминираната от $ финансова система.

Ако доларовата система се срине под тежестта на големия си дълг (300 трилиона $, които нарастват), Русия и Китай ще бъдат съвършените козове за отклонение на вниманието от десетилетията безотговорна финансова и парична политика, която докара до неравноправие в благосъстоянието, невиждано от 19 век насам. Американските деца наследяват при раждането си дълг от 78 хиляди $, което е техният дял от големите 34 трилиона $ народен дълг на Съединените щати.

Атлантическият съюз не има задна скорост и не изпитва скрупули да хвърли милиони хора в беднотия, окуражавайки украинците да се бият до последния украинец в борба, която не могат да завоюват, както и обявявайки икономическа война на Китай, с цел да поддържат еднополярен свят, даже и това да значи война с световното болшинство. Духът на демокрацията стопира на границата на Западния свят.

Но има и един ярък миг.

Западният политически и бизнес хайлайф може и да е морално фалирал и да се пробва да резервира хегемонията си на неимоверна цена, само че той не е суициден. Историята демонстрира, че неговите натовски сили в никакъв случай не влизат в директна борба със страни, които могат да се отбраняват, и изключително със страни, които имат нуклеарно оръжие.

Ян Крике е някогашен сътрудник от Япония за разнообразни медии, някогашен основен редактор на „ Азия 2000 “ в Хонгконг и създател на „ Creating a Planetary Culture: European Science, Chinese Art and Indian Transcendence “ (2023).

Източник Asia Times

Превод за " Гласове " Екатерина Грънчарова

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР